Zowel op het boerenbedrijf en in de winkel staat duurzaamheid en kwaliteit dus voorop. We zijn een VLOG (Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik) gecertificeerd melkveebedrijf en wij nemen deel aan het duurzaamheidsprogramma van CONO en staan daarmee voor dierwelzijn en kwaliteit.
Blije koeien
Dankzij het dierenwelzijn programma weten we zeker dat we altijd de aller-beste kwaliteit melk en dus kaas kunnen leveren. Onze koeien staan zo vaak mogelijk in de wei, vaak meer dan 180 dagen per jaar, wat veel meer is dan de minimale norm van 120 dagen van stichting keurmerk weidegang. Ze krijgen dan zoveel mogelijk gras van eigen bodem. En als ze op stal staan, hebben ze altijd de beschikking over zachte ligbedden voor het herkauwen, koeborstels voor koemassages en goed geventileerde en ruime ruimtes.
Blije aarde
Voor ons is de hele keten belangrijk. Van grasspriet tot kaas. De aarde geeft ons alles wat we nodig hebben en daar moeten we zuinig mee omgaan. Daar zijn we ons dagelijks van bewust. Daarom houden we de kringloop graag in stand en zoeken we elke dag weer naar de beste balans tussen veehouderij en natuur. Op lange en korte termijn.
Zo wordt er ook bij ons in de weilanden waar de weidevogels graag zijn aan weidevogelbeheer gedaan. Dit wordt vaak in samenwerking gedaan met vrijwilligers die aangesloten zijn bij de vogelbescherming, zoals Fûgelwacht Boksum en omkriten.
De weidevogels worden op allerlei manieren beschermd. Door het maken van een grote waterplas met eilandjes erin, via spotten met verrekijker, nestbeschermers plaatsen of mozaïek beheer. Bij ‘mozaïek beheer’ wordt niet het hele weiland in een keer gemaaid. Daardoor is er altijd een schuilplaats.
Ook wordt er gekeken naar het beschermen van de weidevogel kuikens. Wist u bijvoorbeeld dat er op koeienpoep veel insecten afkomen en dat deze insecten weer het voedsel is van de kleine kuikentjes. Daarom wordt ook wel vaak gezegd: Koe in de wei, weidevogel blij!
Zo is de cirkel van de keten weer rond: zorg goed voor de aarde, dan is het gras het lekkerst, de koe gezond, de melk van de beste kwaliteit, de boer blij en de kaas het lekkerst!
Ambachtelijk kaas maken
De kaas wordt gemaakt in een duurzame kaasmakerij. Het is de eerste klimaat neutrale kaasmakerij ter wereld, gecertificeerd door Climate Neutral Group. De kaasmakers werken met de modernste technieken en kiezen er bewust voor om de kazen op ambachtelijke wijze te blijven maken.
Sinds maart 2021 zijn de Beemster kazen vegetarisch. Er komt veel bij kijken, het kaas maken. De kaasmeesters controleren de kaasmelk nog zelf, en ze roeren de wrongel nog handmatig in een open draineerbak zoals dat vroeger ook op de boerderij werd gedaan. Wat goed is moet goed blijven, de kazen liggen daarom op houten planken om te rijpen, zo lang als nodig. Dit geeft de beste smaak en smeuïgheid.